De beste materialen voor een hondenluik of kattenluik

Onze ervaring heeft ons de meest geschikte materialen laten kiezen voor een mooi, duurzaam, stil en veilig luik.
17 februari 2020 in
De beste materialen voor een hondenluik of kattenluik
Ivan Vandevivere

Dat onze luiken geen klap-lawaai maken, is een voorbeeld van doordachte materiaalkeuze. Lees hier waarom we kiezen voor hout, rubber, staal, ...

 

Rubber & magneten ...

voor de stilte

Toen onze overburen een luik bij ons bestelden, wisten we dat ze hun buren een plezier zouden doen: geen geklapper meer 's nachts.   

Onze rubber flap sluit op rubberen zijprofielen en onderaan op het hout. Er is dus niets dat kan klapperen. In de rubber flap hebben we de magneten verzonken zodat ook die geen lawaai kunnen maken.


Maar eigenlijk is deze rubber geen echt rubber meer want dat scheurde en bleef niet mooi in vorm. We hebben met specialisten uit de silicone-industie een product ontwikkeld dat ... niet meer scheurt, wat wel erg belangrijk is voor de duurzaamheid, in het bijzonder van grote hondenluiken ! 

Hondenluiken | Kattenluiken | Soepele geluidloze flap | © Tomsgates

Aluminium & staal

voor de stevigheid

Een luik moet ook sterk zijn, erg sterk ! Als een flap scheurde, was het op de plaats waar het aan het kader vastgemaakt is. En daar passen we een aluminium systeem toe dat we niet zelf bedacht hebben: het is de manier waarop het zeil vastgemaakt wordt aan de mast van een zeilschip. Ik moet je niet vertellen dat dit érg duurzaam is. 

Staal gebruiken we in de sloten van onze afsluitdeuren. Enerzijds om er voor te zorgen dat slimme katten of stevige honden niet zélf het slot open krijgen, maar ook voor de veiligheid.  


Hout

mooi in jouw woning

Hout isoleert zeer goed tegen de koude: de flap voelt niet koud aan in de winter omdat die langs beide kanten bekleed is met 1 cm dikke lamellen. Door de houten lamellen blijft de flap ook altijd mooi in vorm. We zijn hier uniek in, vandaar dat we er een patent op genomen hebben.

Hondenluiken | Kattenluiken | Uitvindingsoctrooi flap | © Tomsgates
Wij hebben voor hout gekozen omdat het veel mooier dan plastic. Het is een veel gebruikt materiaal in woningen voor ramen en deuren. Om er voor te zorgen dat het ook lang mee gaat, gebruiken we rubberwood. We maken ook luiken in eik, padouk, ... maar rubberwood is onze geliefde standaard houtsoort. Het is het hout van "uitgeleefde" rubberbomen uit verantwoord bosbeheer. Het is duurzaam hout dat lang goed blijft, ook in vochtige omgevingen, als het wat bescherming krijgt. Wij kunnen het voor jou oliën maar je kan ook een naturel versie kopen die je zelf kan afwerken met olie of verf. Veel onderhoud is er niet nodig: jaarlijks even controleren en de geoliede versies indien nodig wat bijwerken met een houtolie.


Vakmensen

we maken er iets moois van

Deze materialen worden door onze vakmensen met zorg tot een mooi luik gemaakt. We geven je graag een inkijk in onze productie-unit in Aartselaar, België

De materialen die we voor onze luiken gekozen hebben, zijn zeker niet de materialen die je verwacht voor een honden- of kattenluik. Maar toch liggen ze voor de hand omdat het de materialen zijn die je ook in jouw woning terugvindt.